top of page

Leidraad windenergie Voorne-Putten

De gezamenlijke gemeenten op Voorne-Putten hebben zich in de Routekaart Duurzaam 
Voorne-Putten 2040 uitgesproken om uiterlijk in 2040 energieneutraal zijn. Om dat 
te bereiken moeten er belangrijke stappen gezet worden en is er een leidraad opgesteld met betrekking tot windenergie op Voorne-Putten. Klik op onderstaande plaatje om het volledige document te lezen.

leidraad_windenergie_voorne_putten.jpg

Slagschaduw van windturbines

Wat is het, hoe werkt het en wat mag er? Slagschaduw is de schaduw die ronddraaiende 
wieken van een windturbine werpen op de omgeving. Wanneer en waar dit gebeurt, 
is afhankelijk van meerdere factoren.

 

slagschaduw_1.png
slagschaduw_2.png
slagschaduw_3.png

Bronnen: RVO, 2019: Kennisbank Pure Energie, 2021: Pondera, 2017.
Meer weten? www.nwea.nl

Windenergie voor thuis

Natuurlijk kan niet iedereen een grote windmolen in de achtertuin installeren. Daarom is ons doel om dan ook deel te nemen in groot- en kleinschalige energieprojecten, waaronder windmolens op Voorne-Putten. Help jij mee om een frisse wind te laten waaien? Word zelf producent van groene energie. Investeer in onze projecten en word lid van de VPE. Samen gaan we voor een duurzame Voorne-Putten.

WINDENERGIE

Het grootste gedeelte van duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt door windmolens geproduceerd. Ze staan op zee, in weilanden, op dijken en zetten de frisse Hollandse wind om in windenergie. Maar wat is het eigenlijk?

 

Wat is windenergie?

Windenergie is een vorm van duurzame energie waarbij energie uit wind wordt opgewekt met behulp van windmolens, ook wel windturbines genoemd. Moderne windmolens wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen en het klimaat te belasten. In Nederland waait het vaak, waardoor windturbines in ons land zeer efficiënt kunnen werken. De CO2-uitstoot is vijftig keer lager dan van die van ‘grijze’ stroom. Een windturbine levert stroom voor ongeveer 2.000 huishoudens.

 

Wat zijn de voordelen van windenergie?

De komende jaren wordt flink geïnvesteerd in duurzame vormen van energie, zo zullen er ook meer windmolens worden gebouwd. Bovendien worden de windmolens steeds groter en kunnen met meer vermogen nog meer duurzame energie opwekken. Om een windmolen te maken en installeren, is er energie nodig. De windmolen wekt binnen een paar maanden zelf weer op, in andere woorden het is schone energie. Verder gaat een gemiddelde windmolen ongeveer 20 jaar mee en is windenergie niet afhankelijk van de variabele prijs van grondstoffen. Wind is gratis én onbeperkt. In Nederland waait het vaak en hard, uitstekende omstandigheden voor windenergie. En dat is mooi meegenomen!

 

Locaties op Voorne-Putten

De provincie Zuid-Holland heeft met instemming van alle gemeenten bepaald dat op een viertal locaties windenergie gerealiseerd gaat worden. Bij het niet realiseren is de gemeente verplicht om een andere locatie op eigen gebied aan te wijzen. Dit zijn de locaties:
 

  • In Brielle bij de Brielsebrug

  • In Hellevoetsluis bij de Haringvlietdam

  • In Westvoorne aan de noordzijde van het Oostvoornse Meer

  • In Nissewaard bij de Plaatweg, meer over dit project vindt u in dit filmpje van wethouder Igor Bal van de gemeente Nissewaard:

bottom of page